Home >> Ontwikkelingsgericht onderwijs >> Stichtse Vecht
Zoek en vind uw onderwijsaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

OPENBARE BASISSCHOOL DE PIJLSTAART

Pijlstaartlaan 7
3645 GR, VINKEVEEN
Telefoon: 0297-261633
meer info >>
7.1Km

WERELDKIDZ KIEVIT

Nachtegaallaan 36
3738 EB, MAARTENSDIJK
Telefoon: 0346-211991
meer info >>
12.0Km

PROTESTANTS CHRISTELIJKE BASISSCHOOL BOSBERGSCHOOL

Dennenlaan 59
3739 KM, HOLLANDSCHE RADING
Telefoon: 035-5771660
meer info >>
12.4Km

STICHTING DELTA DE BILT

Planetenplein 2
3721 LH, BILTHOVEN
Telefoon: 030-2211552
meer info >>
13.8Km


Ontwikkelingsgericht onderwijs informatie

Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) is een onderwijsvisie.
De visie legt de nadruk op de ontwikkeling van de leerlingen en is daarbij schatplichtig aan de leerpsychologie van Lev Vygotski. Hij verbindt een leerlinggerichte pedagogiek met een activerende didactiek. Een centraal concept is het verschil tussen wat het kind zonder hulp kan en wat het met hulp kan.

De visie legt de nadruk op de ontwikkeling van de leerlingen en is daarbij schatplichtig aan de leerpsychologie van Lev Vygotski. Hij verbindt een leerlinggerichte pedagogiek met een activerende didactiek. Een centraal concept is daarbij Vygotski's zone van naaste ontwikkeling, het verschil tussen wat het kind zonder hulp kan en wat het met hulp kan.

Thema's

Ontwikkelingsgericht onderwijs werkt met thema's. Een thema duurt circa zes tot acht weken. Het is daarom noodzakelijk dat je verschillende kanten op kan met een thema. Natuurlijk is het van groot belang dat de kinderen het thema interessant vinden. Vaak komt er in de klas een onderwerp naar voren, waar de kinderen meer over willen weten. Dat werkt de leerkracht dan uit tot een thema. Bij het thematiseren verbindt de leerkracht zijn bedoelingen met de betekenissen van kinderen. Kleuterleerkrachten bedenken ook nieuwe activiteiten voor de hoeken in de klas, zodat het hoekenspel nieuwe impulsen krijgt. Thematiseren vraagt om voorbereiding, oefening, observatie, reflectie, in elke fase van het thema.